Als freelancer moet je zelf je tarief bepalen

Als freelancer – Striive.com moet je natuurlijk ook een prijskaartje aan je dienstverlening of producten hangen. Normaliter werk je voor een uurloon en krijg je iedere maand salaris gestort. Dat verandert natuurlijk op het moment dat je zelfstandige bent. Daarnaast moet je er ook van bewust zijn dat je geen vakantiegeld en pensioen meer opbouwt en dat je ook zelf de belasting moet betalen. Dat alles moet je ook van je inkomsten kunnen betalen. Dus ga niet te laag zitten met je tarieven, want anders blijft er weinig over om ook echt uit te kunnen geven. In onze blog vertellen we meer over hoe je het beste jouw tarief kunt bepalen.

Wat doen concurrenten?

Als freelancer moet je gewoon spieken. Kijk eens goed naar je concurrenten. Wat doen zij en voor welk tarief? Je kunt dus heel goed onderzoek doen naar bijvoorbeeld het uurtarief of de fixed fee die zij per opdracht vragen. Kijk dan niet alleen naar de prijs, maar kijk ook hoe ervaren de freelancer in kwestie is. Het is logisch dat mensen met meer ervaring of meerdere succesverhalen meer kunnen vragen dan iemand die nog relatief onervaren is. Je weet zelf heel goed tot welke categorie je behoort en op basis van je onderzoek kun je een goed tarief bepalen. Pas op dat je niet te hoog gaat zitten, want dan is de kans groot dat je klanten afschrikt terwijl je met een laag tarief juist jouw eigen kwaliteiten een beetje te grabbel gooit.

Je hebt altijd te maken met kosten!

Een uurtarief van € 75,-? Dat is helemaal niet zo raar als je freelancer bent. Afhankelijk van welk beroep je natuurlijk uitoefent. Een ICT’er rekent al gauw € 75,- tot wel € 150,- per uur. Dat klinkt heel aantrekkelijk en de meeste mensen verdienen het ook niet! Maar wees je er ook van bewust dat je een hoop moet betalen. Een deel van dit bedrag moet je namelijk reserveren voor pensioenopbouw, vakantiegeld, belastingen en natuurlijk andere kosten waar je als zzp’er mee te maken hebt. Dus € 75,- kan al heel gauw betekenen dat je ‘slechts’ € 30,- tot € 35,- overhoudt. Dat is nog steeds een goed uurloon, maar je wordt er niet zo snel miljonair van! En natuurlijk moet je ook een deel van je opbrengsten weer investeren om je bedrijf ook te laten groeien.

Reken andersom als freelancer

Een andere methode om een beetje zekerheid in te bouwen is om te berekenen hoeveel geld je per maand nodig hebt om rond te komen. Reken een bedrag uit dat je nodig hebt, tel hier je kosten en reserveringen bij op en deel dat door het aantal uren dat je wilt werken. Dan heb je een goede schatting van wat je als uurtarief moet rekenen. Dan is het nog steeds noodzakelijk om als freelancer je uurtarief te toetsen. Want door een te hoog uurtarief kun je het risico lopen dat je geen opdrachten binnenhaalt en geen opdrachten betekent uiteraard ook geen inkomen! Bekijk direct de mogelijkheden op Striive.com