Je boot laten wrappen

Elke booteigenaar kan erover meepraten: aan een boot heb je veel onderhoud. Zorgen dat de boot er altijd goed uitziet, is dan ook veel werk. Wrappen kan een alternatief zijn voor schilderen, maar roept tegelijk ook vragen op. Want wat kost wrappen eigenlijk? En hoe lang heb je daar plezier van? En wat doet dit met het onderhoud van je boot? Kortom: genoeg reden om eens te kijken naar de voor- en nadelen van een boot laten wrappen.

Wat is een boot wrappen?

Als we het over het ‘wrappen’ van een boot hebben, dan bedoelen we het aanbrengen van gekleurde folie op (een deel van) de boot. Dit heeft hetzelfde effect als schilderen. Wrappen is dan ook een manier om de uitstraling en onderhoudslast van je boot te verminderen. Het is in principe geen alternatief voor onderhoud beneden de waterlijn. Daar verslechtert de folie sneller, zeker als er (ook) in zout water wordt gevaren. Het aanbrengen van folie is in de basis eenvoudig, maar het maken en plakken vraagt wel om expertise en speciaal gereedschap. Dit kun je laten doen door een gespecialiseerd bedrijf als Objekt Reclame.

Waarom je boot laten wrappen?

Elk schilderwerk dat vooral bedoeld is om je boot er weer netjes uit te laten zien, kun je in principe door wrappen vervangen. Het belangrijkste voordeel is dat dit véél minder arbeidsintensief is. Je bent ook niet gebonden aan één kleur. Sterker nog: met wrappen kun je patronen en andere onderwerpen op de boeg van je boot aanbrengen. Dat kan met schilderwerk in theorie ook, maar kost veel meer moeite en tijd en vraagt ook wel enige vaardigheid. Minstens zo prettig is dat je aan de folie vrijwel geen onderhoud meer hebt, zodra deze is aangebracht. Dan gaat deze al gauw een jaar of zeven mee, waarin je boven de waterlijn dus geen schilderwerk hoeft te doen. Ook is de folie voorzien van UV-bescherming, waardoor de kleur in de periode niet vervaagt.

Folie verwijderen

Na zo’n zeven jaar is de folie waarschijnlijk aan vervanging toe. Ook kan het voorkomen dat je de boot verkoopt en dat het liefst doet zonder folie. Wat je reden ook is: de folie is altijd verwijderbaar. Als dat op professionele wijze gedaan wordt, is het schilderwerk eronder nog in dezelfde staat als voor het wrappen. Door je boot te laten wrappen vaar je dus niet alleen in een boot die eruitziet als nieuw, maar ‘bevries’ je het onderhoud voor al gauw een jaar of zeven.